Pizza w Neapolu?

Pizza w Neapolu?

Pizza to idealne przekąski, które zadowolą każde podniebienie, a nawet można je dostosować do wielu ograniczeń żywieniowych. Pizza była ulubieńcem niezliczonych pokoleń, a nawet kilka starożytnych cywilizacji, które nie korzystały z elektryczności ani środków do komunikowania się za jej pośrednictwem, pozostawiło nam niezliczone przepisy na pizzę do wyboru. Tradycyjnie pizza jest gąbczastym, zwykle cienkim, okrągłym spodem, zwykle przaśnego chleba, zrobionego z ciasta drożdżowego, zwieńczonego serem, pomidorami i zazwyczaj innymi dodatkami, które następnie zwykle piecze się w gorącym piekarniku. Pizzę można również nazwać pizzą, ale w Ameryce najczęściej określa się ją mianem „foccacia” (co w brytyjskim angielskim oznacza „okrągły”).

Pizza przypisywana jest starożytnym Rzymianom i Grekom, którzy zwykle wypiekali swoje potrawy w kamiennych piecach, zwanych plackami neapolitańskimi. Pizza neapolitańska różni się od innych form pizzy tym, że jest grubsza niż inne formy pizzy. Powodem tego jest to, że ciasto jest zwykle grubsze niż większość innych rodzajów pizzy, co nadaje mu twardszą, bardziej chrupiącą konsystencję. Większość pizzy w Stanach Zjednoczonych powstała w Nowym Jorku i chociaż oryginalna pizza pozostaje w dużej mierze taka sama, ma wiele różnych odmian. Obecnie istnieją dziesiątki wariacji oryginalnej pizzy neapolitańskiej, z których wszystkie wykorzystują różne ciasta i dodatki do tworzenia nowych smaków i nowych doznań kulinarnych.

Pizza we Włoszech jest najczęściej podawana pod nazwą „panini”, co z grubsza oznacza „tutaj”. To dlatego, że pizza we Włoszech powstała we Włoszech i została po raz pierwszy wprowadzona do reszty świata w Neapolu. Neapol był wyspą u wybrzeży Włoch i był domem dla włoskiego miasta o nazwie „Nero”, które przez wiele lat było stolicą rzymskich Włoch. Kiedy pizza pojawiła się po raz pierwszy w Neapolu, początkowo cieszyła się nią tylko elita. Dopiero później, gdy Neapol zaczął doświadczać wzrostu i ekspansji, zwykli ludzie mogli skosztować tego nowego i smacznego dania.

Chociaż pizza stała się bardziej popularna, wciąż istnieje wiele lokalnych i regionalnych wersji tego dania. Jedną z nich jest sycylijska pizza, która zawiera czosnek, cebulę, koperek, oliwę z oliwek i parmezan. Innym popularnym rodzajem pizzy, powszechnym we Włoszech, jest pizza z pomidorami, która zawiera kawałki świeżych i prasowanych pomidorów. Dość powszechne są również pizze z kurczakiem. Pizze z kurczakiem są podobne do sera do pizzy i zwykle podawane są z grillowanym mięsem.

W większości przypadków przygotowanie pizzy odbywa się w upalny dzień. Na przykład w Neapolu i Parmie przygotowanie pizzy może odbywać się na zewnętrznych grillach, które nazywane są „cegłami”. Te cegły są wykonane z drewna, które zostało wypalone, a następnie umieszczone w otwartym ogniu. Po zakończeniu pieczenia pizzy usługa przygotowania pizzy jest zakończona i pizza jest gotowa do podania.

Pizzaiolo, jak nazywa się pizzerię, działa na dwa sposoby. Najpierw tworzy skórkę potrawy. Po drugie, przygotowuje ciasto na pizzę. Pizzaiolo zazwyczaj ma własną specjalną maszynę do włoskiego chleba, zwaną „makaronem” i rolkę stalowego drutu znaną jako „bagnet”. Razem te narzędzia tworzą ciasto.

Typowa pizza neapolitańska może mieć różne rodzaje dodatków. Prawie wszystkie pizze z Neapolu są polane sosem pomidorowym lub serem mozzarella. Oprócz asortymentu dodatków do pizzy, pizza Neapol często zawiera również inne rodzaje dodatków. Smażony kurczak jest powszechny w Neapolu, podobnie jak pizza z tuńczykiem lub wariacja na temat pizzy nadziewanej.

Podczas pieczenia ciasto na pizzę miesza się m.in. z olejem i czosnkiem. Następnie umieszcza się go w drewnianej lub metalowej blasze do pieczenia, która pomoże zatrzymać i utrzymać ciepło wytwarzane podczas procesu pieczenia. Gdy pizza się piecze, podnosi się i zaczyna się gotować. Gdy wierzch jest gotowy, dolna część, zwana skórką, rozgrzeje się przed dodaniem sera lub innych dodatków.